Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Brochure voor specificatie van metselbaksteen

Klei biedt circulaire bouweconomie meerwaarde

Baksteen koestert Wandkunst

Symposium Primair Circulair

Contour Straatbaksteen #34 vol met mijlpalen

Han Noten nieuwe voorzitter KNB

Overname in de baksteenindustrie

Nieuw infoblad over kalkmortels

KNB-infoblad 51 geeft in drie pagina‚Äôs de belangrijkste informatie over het gebruik van kalkmortels bij baksteenmetselwerk. Eeuwenlang was kalk het standaard bindmiddel in metsel- en voegmortel voor realisatie van massieve baksteen­muren. Tegenwoordig wordt het voornamelijk nog gebruikt voor restauratie­werk. De te respecteren verhardings­tijden blijken namelijk te lang voor de huidige manier van bouwen. Het nieuwe KNB-infoblad behandelt de belangrijkste verschillen tussen kalk- en cementmortel, beschrijft verschillende typen kalkmortels en benoemt aandachtspunten bij de verwerking.

KNB Jaarverslag 2017

De krachtige groei van de Nederlandse bouw is niet terug te zien in de afzet binnenland van de Nederlandse metselbaksteen (-2%). Dit gebakken bouwproduct deed het in 2017 in het buitenland een stuk beter (+17%). Ook beter was de totale afzet straatbaksteen (+10%). Vooral het gebakken Waaltje bleek favoriet (26%). In zijn Jaarverslag 2017 zegt de georganiseerde bouwkeramische industrie steeds meer overtuigd te raken van het belang van energie uit duurzame bron.

MasterClass Baksteen 2018 'Archetypisch metselen'

Het middagprogramma van de Masterclass Baksteen 2018 voor architecten zit vol! Deelname alleen nog mogelijk aan het ochtendprogramma dat bestaat uit enkele presentaties over baksteengebruik in de hedendaagse architectuur.

Kevin van Bree Beste Metseltalent van 2018

De winnaar van de Zilveren Troffel 2018 is Kevin van Bree uit Deurne, leerling van het Hub van Doornecollege in Deurne. Hij wint het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het Beste Metseltalent van 2018 noemen.

Tekst nieuwe Baksteen CAO 2017 - 2019

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen werden het in december 2017 eens over een nieuw CAO voor personeel in de baksteenindustrie. De juiste verwoording hiervan nam enige tijd in beslag, maar begin april verscheen dan toch de definitieve en vernieuwde CAO-tekst.

Werkbezoek TK-lid Jessica van Eijs

Eind maart bracht Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) een werkbezoek aan KNB. Dat gebeurde op een baksteenfabriek bij Haaften. De politica is in de Tweede Kamer woordvoerder circulaire economie en innovatie voor D66.

Het NK Metselen is in volle gang

In 2018 organiseert KNB, namens de georganiseerde baksteenindustrie, voor de 66e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Metselen. De finale van deze editie komt steeds dichterbij.

Nieuwe Technische Aanbeveling St. Stapelbouw

Stichting Stapelbouw heeft twee nieuwe Technische Aanbevelingen (TA) uitgegeven. Namelijk STA.020.2018: 'Spouwmuren met een buitenblad met een dikte van 65 mm belast door wind' en STA.030.2018: 'Toepassing van niet hechtende wapening voor het verhogen van de weerstand van gemetselde penanten'.

Try-out KNB Kennisclip

KNB heeft een nieuwe uitgave voor kennisoverdracht: de KNB Kennisclip. Aanleiding hiervoor is het feit dat minder dan de helft van de Nederlanders op een normale dag nog leest1. De verschuiving naar digitale media betekent dat andere tools voor kennisoverdracht steeds meer aandeel winnen.

Media-aandacht bij start 66e NK Metselen

Vandaag startte het NK Metselen 2018 met een tweedaagse regionale voorronde bij Bouwopleidingsbedrijf ReVaBo in Oosterbeek. Al meteen op de eerste wedstrijddag bracht Omroep Gelderland een bezoek aan de wedstrijdlocatie om daarvan verslag te doen en te spreken met de deelnemers.

Nieuw Infoblad 50: Na-isolatie van de spouwmuur bij nieuwbouwprojecten

Het nieuwe KNB infoblad 50 geeft aandachtspunten en aanbevelingen over het na-isoleren van spouwmuren bij nieuwbouwprojecten. Het volblazen van de luchtspouw gaat daarbij via gaten in het binnenspouwblad.

KNB op GEVEL 2018

Van 23 tot en met 25 januari a.s. vindt GEVEL 2018 plaats in Ahoy Rotterdam, de vakbeurs voor ontwerp en engineering van de gebouwschil. De eerste beursdag draait om het 'nu' met ruime aandacht voor het in Nederland zeer geliefde baksteenmetselwerk als gevelmateriaal.

Zelfdragende baksteengevels voor duurzame middelhoogbouw

Een eenvoudig optimaal te isoleren gebouw zonder enige vorm van koudebruggen. Dat is het grootste voordeel van zelfdragende metselwerkgevels en een belangrijke reden om voor deze vorm van baksteenmetselwerk te kiezen.

Nieuwe Baksteen CAO veelbelovend voor jong en oud

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen onderhandelden over een nieuw CAO voor het personeel in de Baksteenindustrie. Het onderhandelingsresultaat is veelbelovend voor jong en oud, kent een aantrekkelijke loonsverhoging en omvat een beter leesbare CAO-tekst.

Nieuwe KNB brochure over productspecificatie metselbaksteen

Deze uitgave geeft uitgebreide informatie over de specificatie van metselbaksteen. Zowel de geldende Europese regels als toelichting op de relevante producteigenschappen komen aan de orde.

Uitgelicht: infoblad 41 - Voorzieningen voor vleermuizen in de gevel

Vleermuizen zijn beschermd door de Flora- en faunawet terwijl door afbraak, renovatie en isolatie veel nestgelegenheid verdwijnt. Omdat vleermuizen zelf geen nest kunnen bouwen, is het van belang dat bij de bouw van gebouwen rekening wordt gehouden met nestmogelijkheden voor deze diersoort.

Nieuwe Technische Aanbeveling Stichting Stapelbouw

Uitdagingen op het gebied van duurzaam bouwen leidt tot spouwmuren met gemetselde buitenbladen die smaller zijn dan de traditionele 10 cm. De nieuw verschenen Technisch Technische Aanbeveling van Stichting Stapelbouw biedt voor deze situaties aanvullende voorwaarden en rekenregels bij NPR 9096-1-1.

Antidumping regeling Chinese tegels is verlengd

Op 22 november 2017 heeft de Europese Commissie de bestaande antidumping maatregel voor keramische wand- en vloertegels uit China met een termijn van vijf jaar verlengd.

CONTOUR Straatbaksteen #33

In de 33ste uitgave van Contour Straatbaksteen gaan we in gesprek met Edward Stigter, directeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hoe presteren gemeenten op het vlak van ruimtelijk inrichting?

MasterClass Baksteen 2017: het was een succes!

Het was volle bak in de Bos en Lommerschool in Amsterdam, locatie van de vijftiende KNB MasterClass Baksteen. Deze locatie was niet zonder reden gekozen, de school is gebouwd naar een ontwerp van Marlies Rohmer.

Nieuw: Infoblad 49 - Het isoleren van de spouwmuur

De spouwmuur is oorspronkelijk bedacht om vocht van buiten het gebouw te weren. Een enkelvoudige massieve muur is vaak niet geheel waterdicht, waardoor deze aan de binnenzijde vochtig kan worden.